Kerekasztal
Tartalom
2009. október 23-án a Kerekasztal Színházi Nevelési Központ látogatott el iskolánkba, s tartott foglalkozást Fivérek címmel a harmadik és negyedik osztályban. A program a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériumának támaogatásával a Tekergõk Polgári Társulás szervezésében jöt létre.

A Kerekasztal Színházi Nevelési Központ a színház és a pedagógia iránt egyaránt elkötelezett alkotók közössége. Meggyõzõdésük, hogy a színháznak és az alkotó gondolkodásnak helye van a fiatalok nevelésében és hogy pedagógiai szempontokat is figyelembe kell venni a színházi alkotómunka során. Természetesen nem gondolják ugyanakkor, hogy a színháznak tanítani vagy oktatni kellene! Gondolkodásra ösztönözni, kérdéseket felvetni viszont annál inkább!

Mi is a színházi nevelés program?

A színházi nevelési program magas mûvészi színvonalon kidolgozott színházi elõadásból és a nézõk – mindig egy adott általános iskolai osztály - aktív részvételére épülõ feldolgozó részbõl áll.

A foglalkozásokban színészként és drámapedagógusként egyaránt képzett színész-drámatanárok mindig egy osztálynyi csoporttal dolgoznak, hogy minden egyes vélemény, ötlet, személyes megjegyzés meghallgatásra találjon.

A színházi nevelési foglalkozások fontos társadalmi, erkölcsi, emberi problémák köré épülnek. Az elõadást megelõzõ, megszakító, vagy azt követõ feldolgozó részekben a fiatalok színházi eszközöket, munkaformákat használva, gyakran szerepbe bújva, megélt tudást szereznek az adott problémakörrõl.

A diákok általuk vagy mások által játszott szerepekre reflektálva tanulnak magukról és az õket körülvevõ világról. Nemcsak egymásról, hanem egymástól is tanulnak, hiszen a mûfaj alaptézise, hogy a gyerekek önálló tapasztalatokkal és véleménnyel rendelkezõ autonóm személyiségek, akiknek lehetõséget kell teremteni, hogy biztonságos környezetben tegyék próbára és alakítsák értékrendjüket, hogy egészséges, szociálisan gondolkodó tagjai lehessenek társadalmunknak.

A színházi nevelési programok alapja az erõteljes színházi élmény, hiszen ez jelenti a további közös gondolkodásnak alapját. Gyakran a foglalkozások során a résztvevõk is elkezdik használni ezeket a színházi formákat, de a színházi nevelési programok célja elsõsorban nem a színházi eszköztár, formanyelv vizsgálata.

Fivérek

"A sors és az idõ változékony dolgok, szép fiam. Ami tegnap gyötrelemnek tûnt, kínos emlék ma, és hasznos tapasztalat holnap."

Peti egy furcsa vasabronccsal érkezik haza az iskolából, s ez nemcsak családja körében állítja nehéz döntések elé a fiút. Egyszer csak a Hunyadiak trónviszályoktól sújtotta korában találja magát, kezében a koronával... Ahhoz, hogy teljesíthesse küldetését, elõbb meg kell találnia önmagát.

A foglalkozás az identitás témakörét járta körül.

Színész-drámatanárok: Bagaméry Orsolya, Bethlenfalvy Ádám, Lipták Ildikó, Nyári Arnold
Dramaturg: Kaposi László
Zene: Bethlenfalvy Bálint
Jelmez- és díszlettervezõ: Szabó Zsuzsa
Munkatárs: Dankó Ferenc

Író-rendezõ: Hajós Zsuzsa
Kerekasztal
Eseményről készült képekett itt tekintheti meg.